Usein kysyttyä

Keräämme tälle sivulle uudistamisohjelmasta usein kysyttyjä kysymyksiä. Jos etsit tietoa jota ei täältä vielä löydy, jätä kysymys idealomakkeemme kautta.

Uusi sairaala rakennetaan vaiheittain. Ensimmäiset osat (rakennukset A ja B) valmistuvat vuosien 2022 ja 2023 aikana ja potilastoiminta niissä pääsee käynnistymään näillä näkymin vuodenvaihteen 2023-24 tienoilla. Kaikkiaan uudisrakentaminen valmistuu suunnitelmien mukaan 2020-luvun loppuun mennessä. Tutustu aikatauluun tarkemmin täällä.

Sairaala perustuu 1960-luvun suunnitteluratkaisuihin ja 70-luvun toteutukseen, nyt rakennukset ovat elinkaarensa päässä. Rakenteet ovat huonokuntoiset ja tiloissa on ilmennyt paljon sisäilmaongelmia. Rakennuksen ylläpitokulut kasvavat voimakkaasti vuosi vuodelta. Tilat eivät myöskään vastaa nykyaikaisen hoidon ja lääketieteen vaatimuksia eikä niissä ole mahdollista tehostaa toimintaa. Esimerkiksi etäisyydet sairaalan osasta toiseen ovat pitkät ja siirtymiseen menee aikaa, joka on pois potilaiden hoidosta.

Tämä ei ole kannattavaa. Esimerkiksi OYS:n lastenklinikan L4-kaaren saneeraus ja laajennus vuonna 2013 maksoi 30 prosenttia enemmän kuin kokonaan uusi rakennus olisi maksanut. Muuallakin sairaalassa täydellisen perusparannuksen kustannukset olisivat samaa luokkaa tai suuremmat kuin uudisrakentamisen kustannukset. OYS:n nykyiset tilat vaatisivat täydellisen perusparannuksen. Sairaalan tilaratkaisujen takia näin ei kutenkaan voitaisi uudistaa sairaalan toimintaa ajanmukaiseksi.

Lisäksi nykyisten tilojen kerroskorkeus on niin matala, että tiloihin ei saada mahtumaan nykyaikaista ilmanvaihtotekniikkaa. Energiankulutuksen kannalta rakennukset ovat tehottomia ja lämmöneristys on huono. Uusi sairaala tulee olemaan 40 prosenttia nykyistä energiatehokkaampi.

Vanhan sairaalan huonon kunnon takia tämä ei ole mahdollista. Uusissa tiloissa voidaan paremmin taata terveelliset olosuhteet, muun muassa turvallinen sisäilma potilaille ja henkilökunnalle.

Alkuperäistä suunnitelmaa eli Master Plania muutettiin, koska toteutus olisi vienyt liikaa aikaa ja kasvattanut huomattavasti vanhan rakennuskannan ylläpitokustannuksia. Alkuperäisen suunnitelman mukaan uusi sairaala olisi rakennettu nykyisten rakennusten tilalle, jolloin olisi tarvittu vaiheittain runsaasti väistötilaa. Myös väestöennusteet vaikuttivat, niiden perusteella potilaiden määrä kasvaa. Vanhan Master Planin mukaisella toteutuksella ei olisi voitu hoitaa kaikkia näitä potilaita.

PPSHP:n valtuusto hyväksyi päivitetyn yleissuunnitelman kesällä 2018.

Sairaala valmistuu kuusi vuotta nopeammin kuin aiemmassa suunnitelmassa. Samalla säästetään kustannuksia 300 miljoonaa euroa. Säästö syntyy siitä, ettei toimintoihin tule keskeytyksiä, väistötiloja tarvitaan vähemmän ja vanhan kiinteistön ylläpito- ja korjauskustannuksissa säästetään. Samalla kasvavaan potilasmäärään pystytään vastaamaan paremmin, kun sairaala rakennetaan kokonaan uuteen paikkaan.

Oikein ja oikeaan paikkaan rakentamalla myös rakentamishanke voi vahvistaa peruspalveluita. Kontinkankaalla ollaan lähellä lääketieteellistä tiedekuntaa sekä Oulun kaupunginsairaalaa, jolloin yhteistyö näiden kanssa helpottuu.  

Vanhaa rakennuskantaa puretaan pala palalta uudisrakentamisen edetessä. Nykyisestä sairaalasta käyttöön jäävät Avohoitotalo sekä pieni, suojeltu osa nykyisestä lastenklinikasta.

Kosteuden- ja puhtaudenhallinnan eteen tehdään laajalla rintamalla töitä koko rakennuksen elinkaaren ajan. Kokosimme usein kysyttyjä kysymyksiä työmaiden kosteuden- ja puhtaudenhallinnasta tähän artikkeliin.