Etusivu >

Taide uudessa sairaalassa

Kulttuuri ja taide edistävät tutkitusti terveyttä ja hyvinvointia. Ne ovat osa hyvää hoitoa, hoitoympäristöä ja henkilöstön hyvinvointia myös uudistuvassa Oulun yliopistollisessa sairaalassa. Kerromme tällä sivulla uuteen sairaalan tulevista taidehankinnoista.

Taide on kiinteä osa uudistuvan sairaalan viihtyisyyttä ja opastusta.

Taideohjelma

Uuden sairaalaan tuleva taide pohjautuu OYSin kulttuuri- ja taidesuunnitelmaan.  Maailman älykkäimmän sairaalan taide tukee älykästä hoitopolkua muistuttaen inhimillisen ja laadukkaan kokemuksen merkityksellisyydestä. 

Taidesuunnitelmassa edustettuina ovat taiteen monet keinot ja muodot: Luovat työskentely- ja toimintatavat edesauttavat potilaan ja asiakkaan empaattista kohtaamista, yhteistä oppimista ja yhteisöllisyyden arvostamista. Soveltava taiteellinen, tieteellinen ja hoidollinen tutkimus tuo sairaalaan uudenlaista erikoisosaamista ja uusimpien tutkimustietojen ja parhaiden toimintakäytäntöjen jakaminen edistää pohjoista kulttuurihyvinvointia.

Portfoliohaku

Oulun uuden yliopistosairaalan maamerkkiteosten portfoliohakuun saapui määräaikaan mennessä 63 hakemusta.

Näistä sairaalan taide- ja kulttuurityöryhmä valitsi jatkoon kolme taiteilijaa: Minna Kangasmaan, Johanna Pöykön sekä työryhmä Jaakko Mattilan ja Jussi Ängeslevän.

Elokuussa toteutetulla portfoliohaulla etsittiin taiteilijoita kolmeen teoskohteeseen, jotka sijoittuvat uuden sairaalan A- ja B-rakennusten pääauloihin  ja päätyjulkisivuihin. Näkyvän sijaintinsa vuoksi maamerkkiteoksiksi nimettyjen teosten halutaan kertovan hyvästä hoito- ja työympäristöstä sekä tukevan maailman älykkäimmän sairaalan imagoa ja brändiä. Etsinnässä on oivaltavia, älykkyyttä ja inhimillisyyttä viestiviä sekä teemallisesti pohjoisuuteen yhdistyviä teoksia, joita lähdetään nyt suunnittelemaan valittujen taiteilijoiden kanssa.

Maamerkkiteosten kokonaisbudjetti on yhteensä 150 000 euroa. Taiteen edistämiskeskus (Taike) myönsi teosten toteutukseen 35 000 euron avustuksen.

Oulun yliopistollinen sairaala vastaanottaa taidelahjoituksia harkinnanvaraisesti Terttu-säätiön kautta.

Taideteokset

Julkaisemme täällä uuteen sairaalaan tulevia taideteoksia. Teoskokonaisuuksia lisätään hankkeen edetessä.

Taide A- ja B-rakennuksissa

Uuden sairaalan A- ja B-rakennusten taiteessa korostuvat pohjoisen luonnon elementit.

Maamerkkiteokset

Uuteen sairaalaan on hankittu portfoliohaulla kolme suurempaa, maamerkkiteoksiksi nimettyä taideteosta.  Teosten toteutus on Minna Kangasmaan, Johanna Pöykön sekä työryhmä Jaakko Mattilan ja Jussi Ängeslevän käsialaa. Lue lisää maamerkkiteoksista täältä.

Taide hyvästelytilassa - Ulla Aution Lounatuuli-teos

Ulla Autio toteutti Lounatuuli-nimisen teoksen yhdessä Polarmoss Oy:n Eveliina Iljanan kanssa. Taideteos on tehty murretuilla luonnonsävyillä värjätystä jäkälästä. Teos löytyy B-rakennuksen tunnelikerroksessa sijaitsevasta hyvästelytilasta.

Taide leikkaussaleissa - Anni Kinnusen valokuvateokset

Anni Kinnusen luontoaiheiset valokuvateokset ovat moderneja kunnianosoituksia luonnolle. Teokset sijoittuvat uuden sairaalan A- ja B-rakennusten leikkaussaleihin.

Graafiset kerrosilmeet

Sairaalan eri kerroksiin toteutettava taidegrafiikka kulkee mukana hoitopolulla, teippauksina uuden sairaalan seinillä. Graafiset kerrosilmeet ovat Anna-Sofia Vuorisen, Elina Warstan ja Maija Louekarin käsialaa. 

Esimerkiksi lasten osastoilla seikkailee OYSin oma kaverihahmo Kuura Kettu taiteilija Elina Warstan toteuttamassa grafiikassa. Kuura Kettu -hahmon on alunperin ideoinut 7-vuotias Emma Klasila OYSin ideakilpailussa.

Taide E-rakennuksessa

Sädehoidon yksikön uudisrakennuksen teema sisustuksessa ja taiteessa on pohjoinen metsä- ja suoluonto ja niiden kasvit ja eläimet. Henkilöstön valitsemat voimaeläinhahmot tuovat tukea ja turvaa hoitopolun varrelle. Taiteen lisäksi luontoteema näkyy muuallakin sisustuksessa, kuten luontokuva-, väri- ja materiaalivalinnoissa.

Jussi Valtakarin puureliefit

E-rakennuksen akustiikkaseiniin sijoitetuissa taiteilija Jussi Valtakarin puureliefeissä on eläin- ja luontoteema.

Pälvi Hannin voimaeläinhahmot

Sädehoitohuoneiden oviin toteutetussa taidegrafiikassa esiintyvät yksikön henkilöstön valitsemat voimaeläinhahmot.

Suunnittelusta hankintaan

Uuden sairaalan taidehankinnoissa noudatetaan sovittua hankintaprosessia. Tutustu tarkemmin alla olevan linkin takaa.