Yhteispelillä-juttusarja esittelee työntekijöitä OYS2030-hankkeen takana. Uusi sairaala rakentuu moniammatillisena yhteistyönä, jossa jokaisen työntekijän panos on tärkeä.
Älykäs rakentaminen voi tuoda monelle mielikuvan uusista automatisoiduista ja nykyaikaisista laitteistoista, työvälineistä ja robotiikasta. Älykäs rakentaminen on kuitenkin paljon muutakin: se on solidaarisen ja vuorovaikutteisin työilmapiirin edistämistä, toimivan kommunikaation ylläpitämistä, järjestelmällistä yhteistyötä sekä taitoa hyödyntää myös perinteisiä työtapoja osana moderneja ratkaisuja ja työn suunnittelua.
Uuden sairaalan A-rakennuksen ilmanvaihtojärjestelmästä vastaavan Aro Systemsin projektipäällikkö Veli-Pekka Kotikumpu korostaakin hyvän yhteishengen merkitystä työporukassa, kommunikaation läpinäkyvyyttä eri toimijoiden välillä sekä monialaista yhteistyötä OYS2030-hankkeen rajapinnoilla.
”Kynnystä esimerkiksi puhelinsoittoihin ja yleiseen yhteydenpitoon suunnittelijoiden kanssa pidetään tarkoituksella matalalla. Usein pohditaan niin sanotussa allianssihengessä, miten saadaan järkevin ratkaisu tehtyä, vaikka kyseessä olisi pienikin suunnittelun vaihe”, Kotikumpu kertoo.
Hyvänä esimerkkinä onnistuneesta yhteistyöstä Kotikumpu nostaa myös P1-puhtausluokan, jossa pysyminen on ollut kaikkien allianssilla työskentelevien ansiota.
”En ole oikeastaan koskaan ollut puhtausluokaltaan yhtä esimerkillisellä työmaalla”, Kotikumpu kertoo.
Veli-Pekka Kotikumpu on ollut uuden sairaalan A-rakennuksella vuodesta 2019 lähtien ja hän tuntee rakennuksen ja sen iv-järjestelmän kuin omat taskunsa. Kotikummulla on myös 15 vuoden kokemus iv-järjestelmistä vanhan sairaalan puolelta. Projektipäällikkönä Kotikumpu vastaa iv-puolen suunnittelun ohjauksesta, hän on myös mukana tavaranhankinnassa, työnjohtotehtävissä, aikataulutuksessa sekä loppuvaiheen luovutuksessa.
”Ihan sieltä pohjaviemäritasolta olen ollut mukana täällä A-rakennuksella”, Kotikumpu naurahtaa.
Käytössä kehittyneintä ilmanvaihtotekniikkaa
Hyvän joukkuehengen lisäksi uuden sairaalan rakentamisessa näkyvät modernit ilmanvaihtojärjestelmien ratkaisut. Siemensin automaatiojärjestelmä toimii koko ilmanvaihdon aivoina vaikuttaen muun muassa ilmamäärien säätelyyn. Järjestelmässä on lisäksi ultraäänitekniikkaa ja erilaisia aikaohjelmia.
”Esimerkiksi vastaanotto-osastolla voi olla aktiivisinta toimintaa klo 8-15 välillä, jolloin automaatiojärjestelmä toimii täydellä teholla. Iltaa kohti ilmamäärät kuitenkin putoavat automaattisesti energiatehokkuuden säästämiseksi”, Kotikumpu kertoo.
Ilmamääräsuhteet eivät saa kuitenkaan muuttua, vaikka aikaohjelmia käytetään. Kotikummun mukaan sairaalan iv-järjestelmän automaatio osaa ottaa huomioon ilmamääräsuhteet, jolloin esimerkiksi alipaineistumista ei pääse tapahtumaan.
Uudet tilat on suunniteltu vastaamaan tulevaisuuden erikoissairaanhoidon tarpeisiin ja esimerkiksi leikkaussalien ilmanvaihto toimii erittäin tarkasti. Järjestelmästä löytyy muun muassa ilmankostuttimia sekä ilmaa kuivattavia tai viilentäviä komponentteja. Tällöin olosuhteet leikkaussaleissa saadaan juuri sopiviksi toimenpiteitä varten.
Projektipäällikön työ Aro Systemsillä on Kotikummun mukaan todella mielenkiintoista. Työyhteisössä myös kaikkia kohdellaan tasa-arvoisesti.
”Itselläni on halu kehittyä jatkuvasti omalla alalla ja täältä on löytynyt sopivasti haasteita. Parhaimpana asiana pidän kuitenkin tätä työyhteisöä. Jotakin se kertoo työilmapiiristä, jos asentajat järjestää omista puitteista saunaillan ja kutsuu sinne myös työnjohtajat”, Kotikumpu kertoo.