Yhteispelillä-juttusarja esittelee työntekijöitä OYS 2030 -hankkeen takana. Uusi sairaala rakentuu moniammatillisena yhteistyönä, jossa jokaisen työntekijän panos on tärkeä.
Sairaalat ovat täynnä esimerkiksi erilaisia kiinteitä sairaalalaitteita. Niiden asentaminen, huoltaminen ja ylläpito kuuluvat lääkintätekniikkaan. Uuteen sairaalaan hankittavat sairaalalaitteet kuuluvat lääkintätekniikan asiantuntijoille. OYS 2030 -projektissa lääkintätekniikan asiantuntijoina työskentelevät Aki Piirainen (kuvassa oikealla) ja Kauko Halmetoja kertovat työnsä olevan monipuolista.
”Työ on selkeästi moniammatillista ja tittelin alle kytkeytyy melkoinen määrä erilaisia työtehtäviä. Erikoistietämys löytyy lääkintätekniikasta”, kertoo Kauko Halmetoja.
Piirainen komppaa ja jatkaa, että työssä parasta on nimenomaan se, etteivät työpäivät toista itseään.
”Projektityöskentelyssä työ on mielekästä ja vaihtelevaa. Moniammatillisuus on hienoa, mutta on se toisaalta myös työn haastavin osa: täällä ihmiset puhuvat eri termeillä ja pitäisi löytää se yhteinen ymmärrys, mitä milloinkin halutaan”, Piirainen kertoo.
Kaksikko kertoo, että jokaisella erikoisalalla on oma ”kapulakielensä”. He kertovat usein olevansa ikään kuin tulkkina esimerkiksi käyttäjien ja teknisen puolen tekijöiden välillä.
”Olen ollut talossa aika kauan lääkintätekniikan puolella ja eri erikoisalojen termistö alkaa olla tuttua. Meille hoitopuoli on läheisempää kuin muulle tekniikalle. Kuitenkin olemme tekniikan ihmisiä ja ymmärrämme myös sen maailman”, kiteyttää Halmetoja.
Halmetoja sanoo, että työn parhaimpia puolia on se, että se haastaa tekijäänsä jatkuvasti.
”Olemme palikka isossa kokonaisuudessa, jonka pyrkimyksenä on saada mahdollisimman hyvä lopputulos. Ei tätä kukaan yksin tee”, hän korostaa.
Oman osaamisen laajentamista isossa hankkeessa
Lääkintätekniikan asiantuntijan työtehtävät OYS 2030 -projektissa keskittyvät pääosin lääkintälaitteisiin.
”Pääsääntöisesti rakennusvaiheessa työskentelemme KSL-laitteiden eli kiinteiden sairaalalaitteiden parissa. Me olemme olleet mukana laitteiden suunnittelussa, myöhemmin hankinnassa, asennuksissa ja niiden valvonnassa sekä käyttöönotossa”, kertoo Piirainen.
Halmetoja jatkaa, että kaksikko on ollut hankkeessa toiminnallisen suunnittelun ja teknisen suunnittelun rajapinnassa. Sekä Piirainen että Halmetoja on ollut mukana hankkeessa miltei alusta asti.
”Molemmat olemme lähtöisin OYSin lääkintätekniikasta. Toimimme aiemmin huoltomestareina omine toimialueineen, eli siitä työtehtävästä käsin olemme aluksi osallistuneet projektiin. Omaa osaamista on pystynyt hyödyntämään ja laajentamaan tässä projektissa”, Halmetoja kertoo.
Piirainen kertoo työskennelleensä OYSissa vuodesta 2010 asti ja pian kolme vuotta päätoimisena OYS 2030 -hankkeessa. Taustakoulutuksena Halmetojalla on tietoliikenneteknikon tutkinto ja Piiraisella automaatiotekniikan insinöörin tutkinto.
”Paljon muutakin on tullut opiskeltua; esimerkiksi työn ohessa teknologialiiketoiminnan ylempi ammattikorkeakoulututkinto, Piirainen sanoo.
”Työn ohessa tehtävät kurssit ovat tärkeä osa alan oppimista. Aika harva tulee valmiina tähän työhön”, sanoo Halmetoja.
Lähes kaikessa mukana
Tällä hetkellä lääkintätekniikan asiantuntijoiden työtehtävät liittyvät muun muassa A-rakennuksen vastaanottoon ja luovutukseen.
”Sen lisäksi teemme asennusvalvontaa A- ja B-rakennuksissa”, valottaa Piirainen.
Halmetoja korostaa, että työ on pitkälti yhteistyötä muiden ammattilaisten kanssa. Esimerkiksi insinöörien ja rakentajien kanssa he ovat päivittäin tekemisissä.
”Voisi sanoa, että meidän työ toimii joka tasolla välipinnassa. Kuulutaan kaikkeen muttei mihinkään”, sanoo Halmetoja hymyillen.
Haastattelijan kysyessä kaksikolta, että tuntuuko olo ikään kuin väliinputoajalta, Halmetoja korjaa väitteen.
”Olemme ennemminkin liima ja yhdistävä tekijä”, hän jatkaa.
Piiraisen ja Halmetojan toimisto siirtyi L-rakennuksesta työmaalle parakkitoimistoon tämän vuoden alussa.
”Koko ajan täytyy olla enemmän ja enemmän fyysisesti uuden sairaalan työmaalla. Sen takia on loogista, että myös toimisto sijaitsee täällä”, Piirainen sanoo.
”Tämä työ kulkee eri rakennusvaiheiden mukana. Esimerkiksi F-rakennus on suunnitteluvaiheessa, mutta A-rakennuksessa viimeistellään. Molemmissa on käynnissä eri hommat, mutta ne ovat saman ketjun eri päitä”, Halmetoja jatkaa.
Uuden sairaalan rakentaminen on ainutlaatuinen ja laaja projekti.
”Ei tällaisia kovin montaa yhden ihmisen työuralle mahdu. Armeijassa on slogan: ’tee työtä, millä on merkitys’. Se käy hyvin myös sairaalamaailmaan”, kiteyttää Halmetoja.