Sisustusarkkitehti Vilja-Maria Wiherkoski tekee sisustussuunnitelmia sairaalan toimintojen ehdoilla, sillä tilojen muunneltavuus ja materiaalien puhdistettavuus ovat tärkeitä.
Yhteispelillä-juttusarja esittelee työntekijöitä OYS2030-hankkeen takana. Uusi sairaala rakentuu moniammatillisena yhteistyönä, jossa jokaisen työntekijän panos on tärkeä.
Uuden sairaalan rakentaminen on valtava ja haastava hanke. Päävastuuta rakennuksen sisustuksesta, sen väreistä, materiaaleista ja kalusteista kantaa sisustusarkkitehti Vilja-Maria Wiherkoski Arkkitehtitoimisto Tähti-set Oy:stä yhdessä 15 tiimiläisensä kanssa. Projekti on työllistänyt häntä täysipäiväisesti kahden vuoden ajan eikä loppua näy.
– Minun työni ei pääty siihen, että teen suunnitelmat ja käsken tehdä sen mukaan. Koska sairaalaa tehdään allianssimallilla moniammatillisena projektina, olen kaikessa mukana viimeistelytöihin asti, kuvailee Wiherkoski.
Wiherkoski on tehnyt töitä sisustussuunnittelijana ja rakentamisen parissa jo pitkään. Muutama vuosi sitten hän syvensi osaamistaan ja opiskeli sisustusarkkitehdiksi. Aiemmat työprojektit ovat olleet mittasuhteiltaan huomattavasti pienempiä. Tämän hetken työ sairaalaprojektissa on mielenkiintoinen ja opettavainen hanke.
– Nyt tehdään tulevaisuuden sairaalaa. On ollut hienoa päästä mukaan oppimaan päivittäin uutta sairaalasta ja sen toiminnoista. Tulevaisuuden sairaalan brändiä on kehitetty yhdessä sairaanhoitopiirin kanssa.
Toiminnallisuus edellä
Sisustusarkkitehdit haluavat tukea omilla suunnitelmillaan yleisarkkitehtuurin luoneiden arkkitehtien suunnitelmia.
Uudisrakennuksen sisustuksessa näkyy sairaanhoitopiirin brändi ja yleisilme. Koko sairaalan läpi kulkee valkoisen ja mustan värin sekä puupintojen lisäksi jokaiselle rakennukselle päätetty väri, joka toistuu rakennuksen opasteissa ja värimaailmassa jatkuen julkisivusta sisäpinnoille.
– Väreillä ja materiaaleille halutaan luoda henkilökunnan ja potilaan hyvinvointia tukeva miellyttävä ympäristö. Tavoittelemme selkeää ja pelkistettyä, tunnelmaltaan rauhallista sisustusta.
Sisustussuunnittelussa toiminnallisuus on lähtökohta ja visuaalisuus tukee sitä. Maailman älykkäimmän sairaalan rakentamisessa toiminnallisuutta onkin pyritty kehittämään sellaiseksi, että se palvelisi myös tulevaisuuden muuttuvissa tarpeissa.
– Ajatus on ollut, että vuodeosastokerrokset ovat niin samanlaisia, että mikä tahansa vuodeosasto voi toimia missä tahansa paikalla, sillä sairaalan tarpeet ja toiminnot muuttuvat ja kehittyvät, Wiherkoski kuvailee.
Sisustuksessa ei ole kuitenkaan innovoitu tulevaisuuden juttuja, vaan sairaalasängyt ovat sairaalasänkyjä jatkossakin. Wiherkoski arvelee, että uuteen sairaalaan siirretään hyväkuntoiset sairaalasängyt ja esimerkiksi toimistotilojen sähköpöydät. Sen sijaan kiinteät kalusteet ja laitteet uusitaan kokonaan.
Sairaalaympäristössä puhdistettavuus on tärkeää. Materiaalien pitää kestää kovilla aineilla puhdistamista. Suunnittelun kokonaisvaltaisuudesta kertoo osaltaan se, että piha-alueiden muotojen halutaan jatkuvan myös sisätiloissa.
– Piha-alueiden istutuksiin on tulossa kaarevia muotoja, jotka toistuvat käytävien päässä olevien päivähuoneiden lattioissa.
Yhteensovittamista ja kompromisseja
Tähti-setillä on toimisto Helsingissä ja Tampereella, missä myös Wiherkoski asuu. Hän kertoo, että toimisto on erikoistunut sairaalasuunnitteluun. Oulussa sisustusarkkitehti käy vähintään joka toinen viikko.
– Työmaalla täytyy katselmoida tilannetta. On helpompi ratkoa työmaalla asioita, kuin lähetellä sähköpostia yksityiskohtiin liittyen.
Wiherkoski kertoo, että rakentamisen aikataulusta ja tuotannosta johtuen, jokaista yksityiskohtaa ei ole välttämättä ehditty suunnitella, kun rakennusta ollaan jo rakentamassa siltä osin.
– Kun seinät ovat paikallaan tai joku laite viekin enemmän tilaa kuin on suunniteltu, mietitään sitten yhdessä ratkaisua työmaalla.
Allianssimalli toistuu Wiherkosken puheessa. Siihen kuuluu olennaisesti se, että projektia tehdään ja kehitetään koko ajan yhdessä. Sisustusarkkitehdin työ on Wiherkosken mielestä nimenomaan yhteensovittamista ja kompromisseja. Samalla hänen pitää koko ajan huolehtia siitä, ettei visuaalinen ilme kärsi tehdyistä ratkaisuista.
– Jokaista nurkkaa ei pysty yksin pitämään hyppysissä. Suunnittelutyön tekeminen on ollut mielekästä monialaisten osaajien ja huippujen työkavereiden kanssa, kiittelee Wiherkoski.