Uudessa sairaalassa taidetta on käytävillä, ovissa ja jopa katossa, minkä potilaat vuoteistaan ensimmäisenä näkevät.
Taiteen halutaan tulevassa sairaalassa tukevan kaikkien tilojen käyttäjien hyvinvointia, kertoo taidesuunnittelija Tarja Kekäläinen. Taiteen roolina on vahvistaa tilojen käyttäjien luontoyhteyttä, lievittää kipua ja edistää toipumista. Teosten aiheet liittyvät pääosin pohjoisuuteen ja alueellisuuteen.
– Tilakokemuksesta halutaan taiteen avulla luoda yhtä aikaa rauhoittava ja vireyttävä.
Uuden sairaalan taide on integroitu osaksi sisustusta ja se tukee esimerkiksi akustiikkaa ja sairaalan opasteita. Taidesuunnittelu onkin tehnyt läheistä yhteistyötä käyttäjien, opastus- ja sisustussuunnittelun, ylläpidon ja puhtaanapidon, palvelumuotoilijoiden ja sairaalasuunnittelijoiden kanssa.
Kullakin sairaalan kerroksella on oma, taiteilijan toteuttama graafinen kerrosilme, joka on yhteensopiva kyseisen rakennuksen teema- ja kerrosvärin, esimerkiksi A-rakennuksen vihreän ja B-rakennuksen punaisen värin kanssa.
Graafisen kerrosilmeen teemat pohjautuvat vuonna 2021 toteutettuun ideahaasteeseen, jonka pohjalta esillä on pohjoisen eläimiä ja kasveja. Teokset ilmentävät pohjoisen luonnon monimuotoisuutta.
Taidegraafikko Anna Sofia Vuorinen suunnittelee ilmeen A- ja B-rakennuksen kerroksiin 0–3, taidegraafikko Elina Warsta toteuttaakerroksien 4–7 sekä lasten ja nuorten Kuura Kettu-teeman ja tekstiilitaiteilija Maija Louekari suunnittelee kerroksien 8–10 ilmeen.
Kunkin kerroksen hissiaulassa on vastassa kyseisen kerroksen eläin- ja kasvimaailma, ja iso graafinen kuva-aihe on esillä myös tärkeissä käytävien risteyskohdissa. Grafiikkaa on toimenpidehuoneissa ja potilashuoneissa, ovissa ja katoissa. Esimerkiksi heräämössä potilas näkee nukutuksesta herätessään kattopaneelien teemagrafiikkaa.
– Taiteilijat ovat suunnitelleet kattopaneelien kuvitukset niin, että ne toimivat sekä yksittäin että yhdistettyinä, kertoo Tarja Kekäläinen.
Kesäkuussa vastaanotettavan E-rakennuksen eli Sädetalon 0 ja 1 -kerroksien aulojen taide toteutetaan yhteistyössä Metsähallituksen kanssa. Kuvataiteilija Jussi Valtakarin puureliefit integroidaan aulatilojen akustiikkaseiniin. Valtakarin luomiin eläin- ja lintuhahmoihin Metsähallitus tuo QR-koodit, joiden kautta avautuu lajitietoutta.
Sädehoitohuoneiden liukuoviin tulee sädehoitoyksikön henkilöstön valitsemat voimaeläinhahmot, jotka taiteilija Pälvi Hanni toteuttaa. Eläimiä ovat kärppä, metso, naali, ilves, tunturipöllö ja karhu.
Luonto on vahvasti esillä myös A3- ja B3-kerrosten leikkaussaleissa, joihin tulee taiteilija Anni Kinnusen kasviaiheisia ja kansainvälisyyttä ilmentäviä valokuvia. BT-kerroksen hyvästelytilaan tulee jäkäläaiheinen teos taiteilija, muotoilija Ulla Autiolta.