Etusivu > Ajankohtaista >

Taidekierroksella uudessa sairaalassa

Taidekierroksella uudessa sairaalassa

Uudesta sairaalasta löytyy taidetta, joka kuvastaa ihmistä, ympäröivää luontoa sekä värisävyjä monin tavoin. Hyppää mukaan taidekierrokselle!

Taiteella on suuri merkitys viihtyvyyden, tunnelman ja raikkaan ilmapiirin luomisessa ja sen on tutkittu edistävän myös terveyttä, lievittävän ahdistusta ja parantavan mielialaa.

Uudessa sairaalassa taide näkyy keskeisenä osana tilojen suunnittelua. Lähdimme kurkkaamaan, millaista taidetta rakennuksesta löytyy, ja taiteilijat kertoivat meille itse tarkemmin eräästä teoksesta ja miten se on syntynyt.

Keskipisteenä ihminen

B-rakennuksessa Jussi Ängeslevän ja Jaakko Mattilan yhteinen työ Homo Sapiens on aisteja kutkuttava ja värikäs luomus. Teos sulautuu oivaltavasti osaksi sisäänkäynnin aulan tilaa ja arkkitehtuuria.

– Pidimme punaisena lankana yhteisöllisyyttä ja pohdimme, mitä sairaala on? Siitä syntyi tämä ajatus – ihminen, kertoo taiteilija Jaakko Mattila.

Taiteilijat kertovat, että inspiraation lähteenä olivat muun muassa teknologia, molekyylit, atomit ja lääketiede. Teos on interaktiivinen, reagoi kävijän läheisyyteen ja elää sen mukaan, miten ihmiset liikkuvat. Näin syntyy suhde taiteen ja katsojan välille.

– Teos on abstrakti representaatio ihmisestä. Kohtaamme kaksi hahmoa silmän tasalla, ja ilman kokijaa ei ole teosta, kertoo taiteen professori Jussi Ängeslevä.

Mutta miten on mahdollista, että taide elää, muuttuu ja reagoi kävijän läheisyyteen?

Näkymättömästä näkyväksi

Ensisilmäyksellä näyttäisi, että B-rakennuksen aulassa ei ole mitään ihmeellistä. Kun lähestytään sisäänkäyntiä, jossa on liukuovet, alkaa kuitenkin tapahtua jotain erikoista.

Teoksessa on hyödynnetty liukuovien mekaniikkaa ja karkaistua lasia. Värimaailmalla on lisäksi vahva suhde valaistukseen ja aulaan tulvivaan luonnonvaloon.

– Valo kulkee kahden polarisaattorin läpi, joiden välissä oleva aaltolevykompositio muuttaa polarisaation suuntaa aallonpituudesta riippuen ja siivilöi värit näkyviin, kertoo Ängeslevä.

Kiinni ollessaan ovet näyttävät tavallisilta liukuovilta, mutta kun sisäänkäynti avautuu ja ovet sekä seinärakenne asettuvat linjakkain, lasiin ilmestyy kuva. Taide tulee näkymättömästä näkyväksi, ja lopulta kaikki värit hahmottuvat katsojalle.

– Ihmisen kognitiivinen keskus toimii niin, että aivot yrittävät nähdä kaikki värit jokaisessa tilanteessa. Tässä mukana on koko väriskaala, kertoo Mattila.

Optisesti elegantti luomus antaa katsojalle positiivisen kokemuksen ja virkistää ympäröivää tilaa.

– Tarkoituksena on yllättää ja saada elämys, kun tapahtuu odottamattomia asioita, jatkaa Ängeslevä.

Kurkia ja pilvien peilikuvia

Valo leikkii sairaalan ulkoseinustoilla auringon pilkottaessa puiden lomasta viimeisiä säteitään. Erikoisten metallipintojen ja tarkkarajaisten kuvioiden kelmeä hohde jatkuu rakennuksen julkisivun alimmista kerroksista aina ylimpiin kerroksiin asti. Kyseessä on toistaiseksi julkistamaton teos, jonka ohikulkijat ovat jo ehkä nähneet, mutta jonka yksityiskohdat ovat saattaneet jäädä huomaamatta.

Parhaiten teoksen suuri koko on hahmotettavissa, kun A-rakennuksen julkisivua katsoo kauempaa Kajaanintien puolelta. Minna Kangasmaan työssä sairaalan piha-alueen vilske ja ympäröivä luonto heijastuvat katsojalle. Selkeällä säällä voi nähdä taivaan sinisen eri sävyjä ja pilvien peilikuvia.

Pohjois-Pohjanmaan maakuntalintu kurki liitelee A-rakennuksen ulkoseinällä.

Jos haluaa kuitenkin nähdä yksityiskohtia, on mentävä rakennuksen seinän vierustalle. Heijastavan pintansa lisäksi työssä on nähtävissä tuttuja muotoja. Jos havainnoi tarkemmin A-rakennuksen etelänpuoleisella seinällä olevaa materiaalia, voi nähdä liitävän kurjen, joka on Pohjois-Pohjanmaan maakuntalintu.

Värikkäät aallot kierrätetyistä materiaaleista

Kauniit värit sulautuvat toisiinsa, kun kirkkaiden lamppujen valo siivilöityy ympäristöön. Näyttää kuin suurikokoiset ja värikkäät aallot laskeutuisivat A-rakennuksen 1. kerroksessa katonrajasta kohti aulatilaa.

Johanna Pöykön teos on valmistettu kierrätettävistä kankaista. Tietyistä kulmista katsottuna näyttää kuin keltainen, punainen ja sininen sekoittuisivat toisiinsa halkileikatun materiaalin ansiosta ja työssä olisi nähtävissä useampiakin sävyjä.

Aaltoileva tekstuuri on rauhoittava, ja teoksen tarkastelu aktivoi aisteja ja luo tunteita. Voisi ajatella, että juuri näistä ominaisuuksista kumpuaa taiteen elinvoimaisuus ja kyky lisätä hyvinvointia ympärilleen.

Lue lisää taiteesta uudessa sairaalassa: oys2030.fi/taide

OYSin uusi B-rakennus on valmis

Ensimmäisiä potilaita uuden sairaalan A- ja B-osiin …

Lue lisää..

OYS Sydämestä muodostuu vihdoin toiminnallinen kokonaisuus uudessa sairaalassa

Uudet tilat tuovat OYS Sydämen henkilöstön yhteen, …

Lue lisää..

OYSin uusi A-rakennus on valmis – alitti hankebudjettinsa liki 25 miljoonalla eurolla

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen aluehallitus hyväksyi A-allianssin taloudellisen loppuselvityksen …

Lue lisää..