Yhteispelillä-juttusarja esittelee työntekijöitä OYS 2030 -hankkeen takana. Uusi sairaala rakentuu moniammatillisena yhteistyönä, jossa jokaisen työntekijän panos on tärkeä. Mika Lämsä toimii rakennustöiden valvojana sairaalarakentamisessa. Valvojien tiimi varmistaa, että rakentaminen on sopimuksien, suunnitelmien ja hyvän rakennustavan mukaista. Kuvassa Mikan (oikealla) lisäksi A-insinöörien rakennusvalvojien tiimiin kuuluvat Janne Katainen, Ville Kankaanpää ja Juho Kropsu.
A-Insinöörien projektipäällikkö Mika Lämsä seisoi ensimmäisen kerran uuden sairaalan tontilla jo syksyllä 2017. Työn aloitus siirtyi, koska silloiset suunnitelmat arvioitiin uudelleen ja yleissuunnitelma päivitettiin. Täyspäiväinen työ sairaalarakentamisessa alkoi neljä vuotta sitten, keväällä 2019.
–Tulin A-rakennuksen työmaalle NCC:n koppien yläkertaan istumaan. Olin kesän yli ainoa valvoja, kunnes joukkoon liittyi ensimmäinen LVI- ja sähkövalvoja. Pian tuli myös rakennustöiden valvontaan kollega mukaan. Nyt meitä eri alojen valvojia on täyspäiväisesti työmailla viitisentoista, Mikä Lämsä kertoo.
Mika Lämsän tehtävänä on koordinoida ja valvoa, että uuden sairaalan A-, B- ja F-talot rakentuvat hyvän rakennustavan mukaisesti ja varmistaa, että rakentaminen on laadukasta ja suunnitelmien mukaista. Lämsä vastaa myös siitä, että rakennustöiden valvonnassa riittää resursseja kolmen eri allianssin ja kolmen eri työmaan tarpeisiin. Rakennustöiden valvojia on Lämsän omassa tiimissä vakituisesti neljä.
–Valvojat ovat osa laadunvalvontaketjua. Työ alkaa hetkestä, kun suunnitelmia aletaan miettiä työvaiheiden hankintoja varten ja jatkuu hetkeen, kun työvaiheet valmistuvat ja rakennus lopulta luovutetaan tilaajalle. Työmaille sovitaan yhdessä ketjun kumppanien kanssa laadunvarmistuksen pelisäännöt.
Laatua valvotaan työvaiheittain jatkuvilla tarkastuksilla ja katselmuksilla. Kun rakennuksen osa-alueita aletaan luovuttaa tilaajalle, niitä edeltää useampia allianssiyhteistyössä tehtäviä tarkastuksia, joissa esimerkiksi jokainen alakatto, lattiapinta, ovi tai listoitus käydään läpi. Suururakan luonnetta kuvaa se, että pelkästään A-talossa on tarkastettavaa työmaata lähes 60 000 neliötä.
–Parhaillaan rakennustöiden valvojien aikaa menee etenkin B-talon loppuvaiheen tarkastuksissa.
Kullanarvoinen ”päiväkirja”
Vastuualueet valvojien kesken on pyritty jakamaan työvaiheittain ja rakennuksittain, mutta urakan koon vuoksi jokaisen valvojan on pystyttävä esimerkiksi sijaistamaan kollegaa millä tahansa työmaalla. Valvojilla on myös omia erityisosaamisen alueita, joita hyödynnetään kaikilla työmailla. Yhteisen osaamisen ja tiedonvälittämisen merkitys korostuu työssä.
Jotta asiat pysyvät hallussa ja ajantasainen tieto kulkee jouhevasti valvojien välillä, A-insinööreillä on käytössään sähköinen ”valvojien päiväkirja”, Prodect, johon kukin valvoja kirjaa muistiinpanonsa ja tallentaa valokuvia katselmuksista ja tarkastuksista.
– Prodect on kullanarvoinen työkalu. Pysymme sen avulla ajan tasalla. Nyt kun rakentamisen kakkosvaihe ja kolmas työmaa on käynnistynyt, sen merkitys korostuu. Pystymme ennakoimaan, välttämään virheitä ja viemään onnistumisia hyödynnettäväksi työmaiden välillä ja uusille työntekijöille. Tämä on sitä parasta onnistumista.
Eikä osaamisen ja tiedon välittäminen jää vain uudelle työmaalle, onnistuneet kokemukset kulkevat myös allianssista toiseen ja sidosryhmille.
F-talon urakassa mukana
Mika Lämsän kohteena on tällä hetkellä pääsääntöisesti F-työmaa. Uuden sairaalan kakkosvaiheen ensimmäinen talo on toiminnallisesti erilainen kuin A tai B. Allianssikumppaneilla on ollut koko ajan käytössä ns. TVD-prosessi, joka on tilaajan tavoitteisiin johtavaa yhteistoiminnallista suunnittelua.
– TVD-prosessi on käytössä F-talossakin. Se menee lyhyesti niin, että käymme yhdessä suunnittelijoiden, käyttäjien, ylläpidon, tuotannon, hankinnan sekä suunnitteluohjauksen edustajien kanssa läpi tarvittavat suunnitelmat hankintaa ja toteutusta varten. Valvojat ovat prosessin vaiheissa mukana kertomassa oman näkemyksensä lähinnä työteknisiin ja laadullisiin asioihin.
Sitä mukaa kun mukaan tulee alihankkijoita, hekin tulevat yhteistoimintaan mukaan. Kaikki suunnitelmat käydään yhdessä läpi ennen toteutukseen siirtymistä. Työmaalla työvaiheiden tavoitteet käydään yhdessä läpi asentajien ja tuotannon edustajien kanssa aloituspalavereissa.
– Kaikki asiat eivät löydy suunnitelmista, ja meillä valvojilla saattaa olla annettavaa esimerkiksi työmenetelmiin tai -järjestykseen. Pidämme jokaisesta työvaiheesta mallikatselmuksia yhdessä allianssiosapuolien kanssa. Niissä tarkastetaan käytetyt materiaalit ja vaadittu laatutaso. Katselmuksen jälkeen kukin työvaihe toistuu samalla katselmuksessa sovitulla tavalla kussakin kerroksessa.
Mielenkiintoista, haastavaa, antoisaa
Mika Lämsällä ei ollut aiempaa kokemusta allianssiyhteistyöstä. Hänen mielestään kaikilla oli aluksi paineita, koska uudessa sairaalassa on kyse mittakaavaltaan ja sisällöltään ainutlaatuisesta hankkeesta.
– Moni meistä on hypännyt täysin uuteen. Yhdessä on selviydytty ja luotu laadukasta sairaalaa. Allianssissa on paljon hyviä tapoja toimia, jotta kaikki näkökulmat tulevat huomioiduksi. Yhteistoiminnalla on saatu hyviä ideoita jo suunnittelupöydälle, ja siten olemme voineet välttää monia virheitä toteutuksessa.