Etusivu > Ajankohtaista >

Kokopäivätyö yhdessä projektissa

Kokopäivätyö yhdessä projektissa

Projektiassistentti Arja Juutisen työpiste sijaitsee työmaatoimistossa lähellä uuden sairaalan rakennustyömaata. Hän pitää työstään ja erityisesti siitä, ettei samanlaista päivää ole.

Yhteispelillä-juttusarja esittelee työntekijöitä OYS2030-hankkeen takana. Uusi sairaala rakentuu moniammatillisena yhteistyönä, jossa jokaisen työntekijän panos on tärkeä.

Projektiassistenttina Caverion Suomi OY:ssä työskentelevä Arja Juutinen aloitti sairaalaprojektissa tammikuussa 2020, kun B-rakennuksen paikalla oli vasta monttu. Koronapandemian alettua työt siirtyivät nopeasti etätöiksi ja työpäiviä työmaatoimistolla on kertynyt vain muutamia kuukaudessa.

Kaupallisen alan koulutuksen saanut Juutinen on tehnyt Caverionilla töitä jo 13 vuoden ajan, mutta eri organisaatiossa. Hallintopalveluissa työnkuva piti sisällään useiden eri projektien asioita ja työpiste oli hänen sanojensa mukaan omassa boksissa. Nykyinen toimistopäivien työpiste avokonttorissa vain yhden projektin parissa mahdollistaa sen, että projektiin pääsee syvemmälle.

– Nyt olen fyysisestikin työmaan sisällä ja kaikki nivoutuu yhteen ja samaan. Tulee tutuksi tämä työmaa, kuvailee Juutinen.

Monenlaisena apuna

Juutinen tuli sairaalaprojektiin mukaan omasta aloitteestaan.

– Kun sain kuulla, että tällainen projekti on tulossa Caverionille, rupesin kyselemään, tarvitaanko täällä assistenttia projektipäälliköiden kaveriksi. Tuntui, että olisi hienoa päästä isoon projektiin mukaan.

Pääosa Caverionin porukasta on tehnyt töitä tiiviisti työmaalla koko pandemian ajan, sillä työnjohtoa ja työtä ei voi siirtää mihinkään. Vain pari-kolme henkilöä Juutinen mukaan luettuna on voinut tehdä työtään etänä. Hänen työkuvansa onkin hioutunut etätöiden sanelemana.

– Tiedossa oli, että monenlaista apua tarvitaan, mutta ei tarkalleen sitä, millaista apua minä voisin tarjota. Aika paljon olen tehnyt raportointia, tarkistuksia ja korjailuja. Sellaista, mitä voi näpyttelemällä tehdä, kertoo Juutinen.

Laskutusprosessiin osallistuminen on iso osa-alue Juutisen työssä. Alkukuusta työpäivät täyttyvät edellisen kuukauden raporttien teosta. Hän huolehtii esimerkiksi siitä, että toimihenkilöiden ja asentajien tuntikirjaukset on osoitettu oikeille työnumeroille ja tarvittavat merkinnät ovat paikallaan.

Caverion on osa OYSin uuden B-rakennuksen allianssia. Allianssissa päätoteuttajana on Skanska, ja Caverionin vastuulla on talotekniikka. Näiden ja sairaanhoitopiirin lisäksi mukana on joukko suunnitteluyrityksiä.

– Me rakennamme sähköjä, putkia, ilmastointia, sprinklerijärjestelmiä ja niin edelleen, luettelee Juutinen Caverionin vastuita.

Caverionin työporukasta yksi henkilö osallistuu viikoittain työmaan rakennusturvallisuus, eli TR-mittauksiin. Omalla vuorollaan myös toimistolla työskentelevä projektiassistentti näkee, mitä työmaalla on tapahtunut edellisen käynnin jälkeen.

Työelämä on opettanut

– Tykkään siitä, että minulla on vaihtelevia työpäiviä, enkä aamulla aina tiedä, mitä kaikkea tulen tekemään. Joku saattaa tulla kysymään, onko minulla kiire ja ehdinkö kaveriksi johonkin.

Juutinen viihtyy työpaikallaan työmaatoimistolla, jossa on rento ilmapiiri. Koko työelämänsä miesvaltaisessa työyhteisössä viettänyt ei edes tiedä, millaista toisenlaisessa työyhteisössä olisi.

– Vaikka kyllä me Karoliinan kanssa hakeudumme toistemme seuraan, jos olemme yhtä aikaa toimistolla. Käymme yhdessä teellä ja puhumme esimerkiksi kirjallisuudesta, kertoo Juutinen huvittuneena. Karoliina Hietala on projektissa tuotantoinsinöörinä.

Kun Juutinen opiskeli aikoinaan yo-merkonomiksi, koululla oli käytössä yhden tekstinkäsittelylaitteen lisäksi sähkökirjoituskoneet. Tämän päivän työelämässä vastaavalla koulutuksella ei olisi mitään käyttöä, sillä kaikki on muuttunut niin paljon.

– Pääsin heti käyttämään tietotekniikkaa, kun menin töihin. Silloin oli ensimmäiset PC:t käytössä. En pelkää tekniikkaa ja opin helposti järjestelmät, mutta huomaan, että tänä päivänä työelämään astuvilla nuorilla on enemmän pelottomuutta. He osaavat luovemmin keksiä ratkaisuja ongelmiin ja heillä on koneenmyötäinen ajattelutapa. Minä soitan helpommin Service deskiin.

Sairaalarakennuksella on Caverionin palkkalistoilla töissä monikymmenpäinen joukko. Heitä kaikkia varten Juutinen on olemassa.

– Toivon, että minulta on helppo tulla kysymään asioita. Olen täällä sitä varten. Jos en itse tiedä vastausta kysymykseen, luultavasti tiedän, keneltä voi kysyä.

OYSin uusi B-rakennus on valmis

Ensimmäisiä potilaita uuden sairaalan A- ja B-osiin …

Lue lisää..

OYS Sydämestä muodostuu vihdoin toiminnallinen kokonaisuus uudessa sairaalassa

Uudet tilat tuovat OYS Sydämen henkilöstön yhteen, …

Lue lisää..

OYSin uusi A-rakennus on valmis – alitti hankebudjettinsa liki 25 miljoonalla eurolla

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen aluehallitus hyväksyi A-allianssin taloudellisen loppuselvityksen …

Lue lisää..