Etusivu > Ajankohtaista >

Ohjelmajohtaja pitää langat käsissään

Ohjelmajohtaja pitää langat käsissään

Ohjelmajohtajana toimiva Kari-Pekka Tampio luotsaa OYS2030-hanketta. Hänen mukaansa vaativan ja pitkäkestoisen sairaalahankkeen onnistuminen on monen asian summa.

Yhteispelillä-juttusarja esittelee työntekijöitä OYS2030-hankkeen takana. Uusi sairaala rakentuu moniammatillisena yhteistyönä, jossa jokaisen työntekijän panos on tärkeä.

Kari-Pekka Tampio on OYS2030-hankkeen ohjelmajohtaja. Hän on ollut mukana uudistamisohjelman alusta, vuodesta 2013 alkaen.

– Kahdeksan vuotta tässä on matkattu ja minä olin ensimmäinen matkustaja, Tampio sanoo.

Viimeiseen kahdeksaan vuoteen ei ole Tampion mukaan mahtunut juuri yhtään samanlaista työpäivää.

– Tämä on sellainen työ, ettei voi sanoa, että tänään teen tätä ja huomenna tuota, koska se on alati muuttuvaa. Sen jälkeen, kun hankkeessa siirryttiin suunnitteluvaiheista toteutusvaiheisiin, työni on valitettavasti pitkälti ollut ongelmienratkaisua. Nimikkeeni voisikin olla ongelmajohtaja, Tampio vitsailee.

Työ ei ole kuitenkaan Tampion sanojen mukaan pelkkää tulipalojen sammuttelua.

– Se on eteenpäin katsomista, että voidaan ennakoida ongelmia ja johtaa sekä edetä suunnitelmallisesti. Olen mukana tukemassa, luomassa puitteita ja hankkimassa resursseja, jotta tiimimme onnistuu ja menestyy tehtävässään.

Mahdollisuudet onnistumiseen koostuvat Tampion mielestä sidosryhmien varhaisesta tunnistamisesta, tilaajan selkeiden tavoitteiden ja käyttäjävaatimusten asettamisesta sekä parhaan mahdollisen joukkueen hankkimisesta.

– Kun edellytykset ovat olemassa, voidaan joukkueen kanssa sopia pelisäännöt ja keinot, jolla hanke viedään maaliin saakka. Keskeistä onnistumisen kannalta on hankkeen eri osapuolien ja ihmisten keskinäinen kunnioitus ja luottamus toista kohtaan.

Ainutlaatuinen projekti

Tampiolla on takanaan pitkä työura asiantuntijatehtävistä projektinjohtoon. Paikka hankkeen ohjelmajohtajana tuntui hänestä hyvin sopivalta, koska hän pystyi yhdistämään siinä niin edellisten työpaikkojen työkokemukset kuin työnohessa suoritetut jatko-opinnotkin.  

– Halusin päästä tekemään jotain uutta, jossa saisi olla mukana muussakin kuin rakentamisessa ja rakennuttamisessa. Näin uudisohjelmassa paljon muutakin kuin ne.

Hanke on monin tavoin ainutlaatuinen, kun Tampio vertaa sitä aikaisempiin töihinsä.

– Rakentaminen on edelleen sitä samaa, siinä on mukana samoja piirteitä ja elementtejä kuin missä tahansa muuallakin. Mutta sairaalaympäristö on erilainen.

Hänen mukaansa esimerkiksi teollisuusrakentamisessa loppuasiakasta ja -käyttäjää ei oikeastaan näy tai se ei ole juurikaan suunnitteluvaiheessa mukana. Rakennettu tuotantolaitos luovutetaan eteenpäin asiakkaalle. Sairaalahankkeessa loppukäyttäjät, eli sairaalan henkilökunta, ovat tiiviisti mukana jo suunnitteluprosessissa – niin valmistelu-, kehitys-ja toteutusvaiheessakin. Sairaalaa suunnitellaankin tulevia käyttäjiä ja potilaita varten.

– Yhteistyö käyttäjiemme kanssa on ollut kiehtovaa ja opettavaista. Kun kävelee tuolla sairaalamme käytävillä ja näkee potilaita vauvasta vaariin, näkee konkreettisesti sen ahdingon, tuskan ja pelon mutta samanaikaisesti näkee myös niitä parantumisia ja onnistuneita operaatioita, ja kun tietää miten meidän henkilökuntamme heittäytyy vuorokauden ympäri, vuodesta toiseen työhönsä potilaan parhaaksi. Se antaa itsellekin voimaa ja tarkoitusta omaan työhön ja vetää samalla myös nöyräksi, että saa itsekin olla mukana tässä suurhankkeessa toteuttamassa jotain ainutlaatuista.

Liikkuvia osia on runsaasti

Allianssihankkeessa on todella iso määrä toimijoita mukana. Allianssin eri tahojen lisäksi on sidosryhmiä ja paljon kiinnostuneita tahoja, jotka haluavat päästä mukaan hankkeeseen. Tampion tehtävänä onkin osittain mahdollistaa toimiva yhteistyö kaikkien osalta.

– Pitää miettiä, että miten tullaan toimeen eri ihmisten kanssa eri projekteissa ja miten luodaan sellainen ilmapiiri, että me onnistumme tässä yhdessä. Pitää saada näihin hankkeisiin sellaisia ihmisiä ja rakentaa sellaisia tiimejä, jotka aidosti ja oikeasti yhdessä tehden etsii niitä parhaita mahdollisia ratkaisuja käyttäjien kanssa.

Hänen mukaansa tavoitteissa on onnistuttu, mutta myös epäonnistuttu. Virheitä on tehty, mutta niistä on myös opittu.

– Allianssi ei automaattisesti tarkoita, että kaikki onnistuisi kuin itsestään. Kyse on luottamuksesta ja siitä millainen luottamus täällä rakentuu. Ja siitä, minkälainen ilmapiiri on. Kahdesta allianssista on nyt saatu kokemusta, niin hyvää ja huonoa. Uskon että seuraavalla vaiheella on todella hyvät ainekset onnistumiselle, koska vahvaa luottamusta on puolin ja toisin ja olemme oppineet toistemme tavat, prosessit ja työkalut.

Yksi allianssin periaatteista on tehdä töitä hankkeen parhaaksi.

– Se voidaan helposti ymmärtää niin, että hankkeen parhaaksi tarkoittaa edullisimpia ratkaisuja. Sairaalan elinkaaren aikana halpa investointiratkaisu saattaa kuitenkin osoittautua  hyvin kalliiksi.

Sairaalan luovat huippuammattilaiset

Tampio haluaa nostaa esille hankkeen ainutlaatuista toteutustapaa, joka on saanut tunnustusta konsulteilta, jotka ovat olleet mukana toteuttamassa useita Suomen sairaalahankkeissa.

–  Me olemme itse luoneet ja kehittäneet meille parhaiten soveltuvan suunnitteluprosessin, joka lähtee hoitotoiminnan nykytilankuvauksesta ja etenee tavoitetilaan, jossa on kuvattu tarvittavat toimintaprosessit. Nämä tiedot toimivat vaatimusmallina ja teknisen suunnittelun sekä hankkeiden kustannusarvioinnin lähtötietoina. Asetettuja vaatimuksia kehitetään hankkeen aikana yhdessä käyttäjien, ylläpitäjien, suunnittelijoiden ja toteuttajien kanssa toteutusratkaisuiksi, reunaehtoina valtuuston hyväksymät hankebudjetit ja allianssien asettamat tavoitekustannukset.

OYS2030-hanke on rahallisesti mitattuna Suomen suurin sairaalahanke.

– Tätä suursavottaa koordinoi ja johtaa tilaajan rakennuttajaorganisaatio, jonka henkilömäärän pystyy laskemaan kahden käden sormilla. Lukumääräisesti pieni, mutta kyvyiltään loistava rakennuttajatiimi koostuu huippuammattilaisista, jotka pyyteettömästi ja nöyrästi tekevät tätä työtä. Unohtamatta osahankkeiden operatiivista projektinjohtoa, joka koostuu hankituista palveluntuottajista sekä ainutlaatuisista sairaalasuunnittelun ammattilaisistamme, joilla on henkilökohtaisesti vankka osaaminen sairaalamme toiminnasta ja potilastyöstä.

Tampio kertoo arvostavansa koko hankkeen työntekijöitä henkilökohtaisesti.

– On mahtavaa olla tässä toiminnassa mukana. En halua nostaa omaa rooliani, olen vain yksi työmuurahainen muiden joukossa. Pitää muistaa, että varsinaisen toteutuksen ja sairaalan rakentavat ne sadat rakentamisen ja asentamisen ammattilaiset, jotka päivästä toiseen, vaikeissakin sääolosuhteissa, työskentelevät hankkeissamme. Tämä jengi, joka tätä tekee, on aivan huippua.

Potilaskuljetuksen välimatkat lyhenevät uudessa sairaalassa – potilasturvallisuus paranee

Potilaskuljettajien kuljetusmatkat tulevat lyhenemään tuhansilla kilometreillä vuodessa, …

Lue lisää..

OYSin uudistaminen etenee – C-rakennuksen kehitysvaiheen sopimus allekirjoitettiin

Oulun Kontinkankaan sairaalakampukselle nousevaan uudisrakennukseen on alustavasti …

Lue lisää..

Taidekierroksella uudessa sairaalassa

Uudesta sairaalasta löytyy taidetta, joka kuvastaa ihmistä, ympäröivää luontoa ja huikeita värimaailmoja. Hyppää mukaan taidekierrokselle!

Lue lisää..