Etusivu > Ajankohtaista >

Pohjoinen luonto näkyy Oulun uudessa yliopistosairaalassa

Pohjoinen luonto näkyy Oulun uudessa yliopistosairaalassa

Uuteen sairaalaan tulevan taiteen teemat vaihtelevat eri rakennuksissa, mutta yhteistä teoksille on pohjoisen luonnon parantava voima.

Taide on Oulun uudessa yliopistollisessa sairaalassa näkyvässä roolissa. Rakennusaikana uusiin kiinteistöihin suunnitellaan ja toteutetaan integroituja taideteoksia, joiden avulla sairaalaympäristöstä halutaan tehdä turvallisen tuntuinen ja helpommin lähestyttävä. Teokset ilmentävät pohjoisuutta, älykkyyttä ja innovatiivisuutta.

”Taiteen teemojen valinnassa on kuunneltu alueen asukkaita ja sairaalan henkilökuntaa. Vastauksissa korostui, että sairaalaan toivottiin erityisesti luontoaiheita ja alueellisuutta, sillä näiden koetaan tukevan hyvinvointia ja toipumista”, OYS 2030 -uudistamisohjelman taidesuunnittelija Tarja Kekäläinen kertoo.

Taiteella ja kulttuurilla halutaan tukea myös sairaalan henkilöstön hyvinvointia. ”Luovat työskentely- ja toimintatavat osaltaan edesauttavat potilaan ja asiakkaan empaattista kohtaamista, yhteistä oppimista ja yhteisöllisyyden arvostamista”.

Taideteokset sijoittuvat uusissa tiloissa luontevaksi osaksi hoitopolkua ja toimivat myös opastuksen tukena.

Fyysisten taideteosten lisäksi hoitoympäristön viihtyisyyttä voidaan edistää myös esimerkiksi yhteisöllisen ohjelmatoiminnan myötä – esimerkiksi luennot, esitykset ja näyttelyt tarjoavat inspiraatiota ja irtiottoja arjesta.

Moderneja kunnianosoituksia luonnolle

Ensimmäisenä uusista tiloista ovat löytäneet paikkansa A-rakennuksen kolmannen kerroksen leikkaussaleihin toteutetut taiteilija Anni Kinnusen luontoaiheiset valokuvateokset. Taiteilijan lähtökohtana on ollut tuoda sairaalaan teoksia, jotka luovat visuaalisesti rauhallisen, mutta kiinnostavan teoskokonaisuuden. Teokset ovat modernisti toteutettuja kunnianosoituksia luonnolle. Musta tausta on viittaus vanhoihin opetustauluihin.

”Kokonaisuus koostuu Suomessa, Ranskassa ja Japanissa kuvatuista teoksista, sillä kansainvälisyys on arvatenkin myös osa maailman älykkäimmän sairaalan konseptia. Teoksissa aiheet ovat irrotettuna luonnollisesta ympäristöstään ja osaa kasveista olen operoinut spraymaalaten. Lopputuloksena uusi paranneltu versio alkuperäisestä, kuten myös leikkaussalin ja ylipäätään sairaalan perimmäinen tarkoitus on luoda meistä parempia versioita itsestämme”, Kinnunen kertoo teostensa taustaa.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kulttuuri- ja taideohjelma on julkaistu uudistamisohjelman nettisivuilla osoitteessa oys2030.fi/taide. Sivustolle päivitetään myös tietoa uuden sairaalan taideteoksista.

OYSin uusi B-rakennus on valmis

Ensimmäisiä potilaita uuden sairaalan A- ja B-osiin …

Lue lisää..

OYS Sydämestä muodostuu vihdoin toiminnallinen kokonaisuus uudessa sairaalassa

Uudet tilat tuovat OYS Sydämen henkilöstön yhteen, …

Lue lisää..

OYSin uusi A-rakennus on valmis – alitti hankebudjettinsa liki 25 miljoonalla eurolla

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen aluehallitus hyväksyi A-allianssin taloudellisen loppuselvityksen …

Lue lisää..