Etusivu > Ajankohtaista >

Rakentaminen intohimona

Rakentaminen intohimona

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Jarmo Mertaniemi on OYSin A-rakennuksen työmaan työjohtaja. Hän kokee, että ongelmat ratkeavat parhaiten hyvällä ja käytännöllisellä yhteistyöllä.

Yhteispelillä-juttusarja esittelee työntekijöitä OYS2030-hankkeen takana. Uusi sairaala rakentuu moniammatillisena yhteistyönä, jossa jokaisen työntekijän panos on tärkeä.

NCC:n Jarmo Mertaniemi työskentelee työnjohtajana A-rakennuksen työmaalla. Mukana hankkeessa hän on ollut jo neljä vuotta, aina purkuvaiheesta asti.

– Olen käytännössä muottityön johtaja ja nostanut rakennuksen rungon tuonne ihan nollasta vesikattoon asti. Samalla minulle kuuluvat rautarungot, vesikatto, sekä ulko- ja sisäpuoliset rautarakenteet.

Mertaniemellä on takanaan pitkä ura rakentajana. NCC:llä hän on toiminut ylitimpurina noin 20 vuotta ja muuntokoulutuksen kautta hän siirtyi työnjohtotehtäviin. Ennen hankkeeseen siirtymistä hänen työnsä koostui pientalorakentamisesta.

– Mahtavaa olla mukana tällaisessa isossa hankkeessa. Tässä oppii itsekin työn ohella.

Seuraava askel Mertaniemen työtehtävissä on siirtyä rakentamaan F-taloa. Hän uskoo, että aikaisempien kokemusten perusteella rakennusprojektin seuraava osa pystytään tekemään entistäkin tehokkaammin.

– Ensimmäisen vaiheen aikana tuli pieniä virheitä, niin yritämme nyt ottaa niitä virheitä takaisin, ettei tehtäisi niitä uudestaan ja reagoitaisiin paljon aikaisemmin.

Yhdessä eteenpäin

Mertaniemi kuvailee työtä mukavaksi, mutta haastavaksi. Rakentaminen on isoa ja yhteen sovitettavia asioita on paljon, mutta hyvä kommunikaatio on tehnyt työstä helpompaa.

– Olemme pystyneet toimimaan tosi hyvin toiminnassa olevan sairaalan yhteydessä. Siitä iso kiitos sairaalahenkilökunnalle ja niille ihmisille, jotka näitä asioita siellä hoitavat. Hyvässä yhteisymmärryksessä ollaan päästy eteenpäin.

Mertaniemi kiittelee myös sairaanhoitopiirin kunnossapitoa ja ylläpitoa.

– He ovat olleet äärimmäisen mukautuvia meidän töihimme. Iso kiitos myös sinne, olemme aina saaneet mitä tarvitsemme ja me olemme myös yrittäneet aina auttaa heitä, kun pystymme.

Tieto kulkee parhaiten kasvokkain

Aina yhteistyö ei suju kuitenkaan odotetusti. Pääyhteistyökumppaneilla on omia aliurakoitsijoita, joita Mertaniemen mukaan on ainakin sata. Joskus tiedonkulku kaikkien osapuolten välillä on haasteellista.

– Joskus tulee sellaisia tilanteita, että asiat eivät ihan napsahda kohdalleen. Mutta ne pitää vain selvitellä ja yleensä niistä onkin selvitty kohtuullisen helposti. Asiat saattavat tapella, mutta eivät ihmiset asioiden takana.

Mertaniemi ehdottaa yksinkertaista ratkaisua tiedonkulun parantamiseen.

– Meidän, varsinkin työnjohdon, pitäisi olla siellä työmaalla yhdessä yhtä aikaa. Asiat ratkeavat paljon paremmin, kun käydään yhdessä katsomassa ongelmakohta, kuin että samasta asiasta käydään 30-sivuinen sähköpostikeskustelu, mikä ei etene koskaan mihinkään.

Uusi sairaala on meille kaikille

Kokonaisvaltainen rakentaminen innostaa Mertaniemeä. Hän rakentaa paljon myös vapaa-ajallaan.

– Kun muuten en saa tarpeeksi rakentamisesta, hän vitsailee.

Työssä eteenpäin vie äärimmäisen hyvä yhteishenki ja Mertaniemi mainitsee hyvien työkaverien olevan yksi työn parhaista puolista. Välillä työporukka saattaa koostua monenkin eri tahon työntekijöistä, mutta oikealla sovittelulla kaikki mahtuvat tekemään töitä yhdessä.

Mertaniemi kokee myös innostavana olla mukana yhteiskunnallisesti merkittävässä projektissa.

– On iso kunnia olla mukana hankkeessa, joka palvelee kaikkia ihmisiä, eikä kukaan yritä tehdä tässä ylimääräistä rahaa. Me yritämme tehdä ihmisille hyvää ja toimivaa sairaalaa.

Työmaakuulumiset, vko 4/2023

Tammikuun taittuessa loppuaan kohti näyttää uuden sairaalan …

Lue lisää..

Työmaakuulumiset vko 3/2023

Viikolla 3 A-rakennuksen seinien sisäpuolella töitä paiskittiin …

Lue lisää..

Työmaakuulumiset vko 2/2023

Hyvää alkanutta vuotta OYS 2030 -ohjelman projektitoimistolta. …

Lue lisää..