Etusivu > Ajankohtaista >

Taide tukee terveyttä

Taide tukee terveyttä

Kulttuuri ja taide tehdään uudessa sairaalassa näkyväksi, koska se tukee toipumista ja työyhteisön hyvinvointia. Taidesuunnittelijat etsivät ideoita ja tekijöitä julkisiin taidehankintoihin.


OYS 2030 -uudistamisohjelmaan kuuluvan taidesuunnittelun tavoitteena on luoda kaikille miellyttävä työ- ja hoitoympäristö. Taidesuunnittelijat Taija Sailio ja Tarja Kekäläinen toivovat, että taide on vuoteen 2030 mennessä luonteva osa hoitoympäristöä ja sen toiminnallisuutta sekä sairaalan imagoa.

”Taiteen pitäisi soljua arjen hoitotyössä mukana, vaikkapa niin, että musiikki on osa kuntoutusta tai tutkimushankkeessa on mukana taiteen ja muotoilun ammattilaisia,” Taija Sailio visioi.
Tarja Kekäläinen täydentää visiota niin, että taide on tulevaisuudessa olennainen osa kokonaisuutta, olipa kyse sitten yhteisöllisestä, toiminnallisesta tai tutkimuksellisesta asiasta tai kokoelmista.

Taidesuunnittelijat laativat OYS 2030 -taidesuunnitelman, jonka tekemiseen on saatu Taiteen edistämiskeskukselta avustusta. Suunnitelman on tarkoitus tukea hoitotyötä, edistää asiakkaiden ja potilaiden aktiivisuutta, toipumista, hyvinvointia ja viihtyisyyttä sekä henkilöstön työhyvinvointia.
Työn lähtökohtana oli OuluHealtin alustalla järjestetty ideahaku, jossa henkilöstö ja asiakkaat saivat kertoa, minkälaisia tehtäviä taiteella voisi sairaalassa olla ja millaista taiteen pitäisi olla.

”Tuloksena oli selkeä viesti: taiteella on vahva rooli sairaalassakin. Muun muassa OYSin henkilöstö kertoi upeita tarinoita käytännöistä ja teki kehitysehdotuksia. Näitä asioita nostamme esiin”, Kekäläinen ja Sailio kertovat.


Taiteilijat haussa

Työn alla on portfoliohaku pohjoissuomalaisille kuvataiteilijoille. Myöhemmin kevään aikana julkaistava haku tähtää siihen, että uuden sairaalan maamerkkiteosten suunnitteluun löydetään parhaat mahdolliset tekijät. Haku koskee uuden sairaalan A- ja B-rakennusten tuloauloja ja päätyjulkisivuja.

Maamerkkiteosten halutaan olevan oivaltavia, älykkyyttä ja inhimillisyyttä viestiviä sekä sairaalaympäristön käytön ja käyttäjät huomioivia. Myöhemmin maamerkkiteosten hankintaan haetaan rahoitusta Taiteen edistämiskeskukselta tai muilta toimijoilta. Hankinnat edellyttävät myös omarahoitusta PPSHP:n budjetista.

Sairaalan henkilöstölle ja potilaille on avattu ideahaaste, jolla etsitään ideoita A- ja B-talojen graafiseen kerrosilmeeseen.

”Haluamme henkilöstön kertovan, mitä on pohjoispohjalaisuus ja pohjoisuus. Onko pohjoispohjalaisuus tietty maisema, luonnon elementti, ihmistyyppi vai kenties elinkeino”, Sailio ja Kekäläinen haastavat.
PPSHP:n innovaatioalustalla toteutettavan haasteen tulokset ja ideat annetaan taiteilijoille sytykkeiksi, jotta sairaalaan saadaan mahdollisimman raikas, pohjoinen ilme.

Lue ideahaasteesta lisää tästä jutusta.

OYS Sydämestä muodostuu vihdoin toiminnallinen kokonaisuus uudessa sairaalassa

Uudet tilat tuovat OYS Sydämen henkilöstön yhteen, …

Lue lisää..

OYSin uusi A-rakennus on valmis – alitti hankebudjettinsa liki 25 miljoonalla eurolla

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen aluehallitus hyväksyi A-allianssin taloudellisen loppuselvityksen …

Lue lisää..

Potilaskuljetuksen välimatkat lyhenevät uudessa sairaalassa – potilasturvallisuus paranee

Potilaskuljettajien kuljetusmatkat tulevat lyhenemään tuhansilla kilometreillä vuodessa, …

Lue lisää..