Etusivu > Ajankohtaista >

Turvallisuus ennen kaikkea

Turvallisuus ennen kaikkea

OYSin uuden A-rakennuksen työmaalla työsuojeluvaltuutettuna toimiva Jekora Vornanen on työsuojelun konkari, joka varmistaa, että hanketyömaalla kaikki sujuu ohjeiden mukaan.

Yhteispelillä-juttusarja esittelee työntekijöitä OYS2030-hankkeen takana. Uusi sairaala rakentuu moniammattillisena yhteistyönä, jossa jokaisen työntekijän panos on tärkeä.

Jekora Vornanen toimii NCC:n työmaan työsuojeluvaltuutettuna. Työsuojelu ja -turvallisuus ovat olleet hänelle tärkeitä asioita jo vuosikausia ja hän kuvaileekin itseään pitkäaikaseksi työsuojeluhenkilöksi. Tällä työmaalla hän toimii valtuutettuna kolmatta vuotta, mutta työsuojelusta kokemusta on jo ainakin kymmenen vuoden ajalta.

– Silloin kun lähdin työsuojeluhommin, niin annoin sille itsestäni kaiken. Minusta se oli todella tärkeää, Vornanen kertoo.

Vornanen on työskennellyt monenlaisilla työmailla, mutta uuden sairaalan rakennustyömaalla työsuojelu on saanut aivan erityisen merkityksen.

– Pienillä työmailla se ei välttämättä nouse niin isoon arvoon kuin se nousee täällä. Aina kun työskennellään korkealla ja hanke on suuri, niin vahingotkin ovat suuria. Työsuojeluun on oikeasti satsattu ja se on otettu oikeasti huomioon.

Lisäksi hänen työkuvaansa kuuluvat lakisääteiset viikkotarkastukset, joiden aikana hän tarkistaa, että kaikki on työmaalla kunnossa.

– Olen sellainen rakentaja, jonka tärkein työkalu on tabletti.

Käytännönläheisyys helpottaa arkea

Vornanen kokee, että hankkeen työmaalla ideoita ja varsinkin käytännön ideoita otetaan avoimesti vastaan. Yhteistyö esimerkiksi OYSin työturvallisuuskoordinaattori Pekka Lappalaisen kanssa on toiminut oivallisesti ja pienetkin asiat otetaan huomioon.

– Täällä on annettu tilaisuus tuoda esille omia ajatuksia. Työturvallisuudesta ei päätetä missään konttorilla vaan kuunnellaan mitä täällä kentällä on asiaa.

Hyväksi esimerkiksi hän mainitsee kehittelemänsä suojakaideratkaisun. Se on suojakaide, joka hyödyntää rakennuksen valmiita pilareita hyväksi ja säästää samalla työtä, aikaa ja rakennustarvikkeita. Ratkaisu hyväksytettiin aluehallintovirastossa ja todettiin toimivaksi.

– Olen itse liekeissä siitä, että olen päässyt tällaiseen asemaan, jossa pystyy oikeasti kehittämään samalla koko alan turvallisuutta. Tykkään työstäni ja se on koettu täällä tärkeäksi. Pääsen näyttämään muille, miten se homma oikeasti toimii.

Käytännöllisyys tekee Vornasen mielestä työturvallisuudesta erityisen toimivaa.

– Mitä käytännönläheisemmäksi sitä saadaan, niin se on meille rakentajille aina parempi. Me voimme rakentaa tätä sairaalaa urakalla, nopeasti ja turvallisesti. Työturvallisuus kulkee aina mukana, eikä se ei ole mikään mörkö siellä taustalla vaan ihan sitä meidän rakentajien arkea.

Toimiva yhteistyö vie pitkälle

Vornanen toimii lisäksi yhteyshenkilönä eri sidosryhmien kanssa. Hän toimii linkkinä työntekijöiden, työnantajan, aluehallintoviraston ja sairaanhoitopiirin kanssa. Yhteistyö toimii hänen mukaansa moitteettomasti.

– En ole kuullut minkäänlaista murinaa selän takana kenestäkään. Puhumme keskenämme hyvin avoimesti kaikesta, jopa aroistakin asioista.

Erityisesti projektin nostovaiheessa hän kokee yhteistyön muiden allianssin tahojen kanssa toimineen hyvin.

– Minulla oli torninosturikuskien hätäradio ja jos jotain tapahtui, pystyin käydä katsomassa, että kaikki on kunnossa. Oli se sitten meidän tai Skanskan tontilla. Yhteistyö toimi todella hyvin myös noin käytännössä.

Hyvä yhteistyö näkyy myös koko hankkeen toiminnassa.

– Tätä rakennetaan oikeasti hyvin, tämä ei ole vain sellaista sanahelinää mitä se valitettavan monesti on, että halutaan vain nostaa imagoa. Enemmänkin me olemme olleet ihan hissukseen ja muut ihmiset ovat kehuneet ja nostaneet tätä sairaalan rakennuksen imagoa. Se on mielestäni tosi hienoa.

Vastapainoa työnteolle

Vornanen palautuu töistään terveellisten elämäntapojen ja tärkeiden harrastusten parissa. Aamut ennen töitä hän viettää kuntosalilla. Työsuojeluhenkilönä hän haluaa huolehtia turvallisuudestaan myös työpaikan ulkopuolella.

– Aina kun lähden töistä, niin kyllä se pyöräilykypärä on päässä, hän naurahtaa.

Kypärä pysyy päässä myös moottoripyörän selkään noustessa. Moottoripyöräilyä Vornanen on harrastanut jo useamman vuosikymmenen.

– Se miljöö siinä ympärillä on sellainen, että ei siinä työasiat tai mitkään muut asiat pyöri mielessä. Kyllä siinä hommassa sielu lepää.

OYSin uusi B-rakennus on valmis

Ensimmäisiä potilaita uuden sairaalan A- ja B-osiin …

Lue lisää..

OYS Sydämestä muodostuu vihdoin toiminnallinen kokonaisuus uudessa sairaalassa

Uudet tilat tuovat OYS Sydämen henkilöstön yhteen, …

Lue lisää..

OYSin uusi A-rakennus on valmis – alitti hankebudjettinsa liki 25 miljoonalla eurolla

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen aluehallitus hyväksyi A-allianssin taloudellisen loppuselvityksen …

Lue lisää..