Etusivu > Ajankohtaista >

Tavaratoimitukset ja jätehuolto järjestyksessä

Tavaratoimitukset ja jätehuolto järjestyksessä

Työmaakoordinaattori Katja Miettunen Skanskalta huolehtii, että materiaalit liikkuvat jouhevasti ja jätehuolto toimii uuden sairaalan B-talon työmaalla.

Yhteispelillä-juttusarja esittelee työntekijöitä OYS 2030 -hankkeen takana. Uusi sairaala rakentuu moniammatillisena yhteistyönä, jossa jokaisen työntekijän panos on tärkeä. Insinööri Katja Miettuselle B-talon työmaa on ollut uuden oppimista ja uuden työuran alku.

Miettunen työskenteli aiemmin kätilönä OYSissa. Kun perhetilanne vaati, että toinen vanhemmista siirtyy päivätyöhön, hän alkoi opiskella insinööriksi. Opintojen loppupuolella hän innostui uuden sairaalan rakentamisen uramahdollisuudesta. Hän halusi urakkaan mukaan, olihan tulevaisuuden sairaala ollut paljon esillä jo hänen sairaalan työyhteisössään. Hän aloitti B-talon pääurakoitsija Skanskan työmaakoordinaattorina reilu puolitoista vuotta sitten.

– Oli sattuman kauppaa, että tänne valtakunnallisestikin isoon hankkeeseen pääsin mukaan. Tulin töihin sokkona, tietämättä mistään mitään. Työtä tehdessä olen oppinut hurjasti ja viihtynyt erinomaisesti, Katja Miettunen toteaa.

B-talossa työskentelee yli 400 työntekijää. Työmaakoordinaattori on useille heistä tuttu näky päivittäin. Hänen tehtävänään on huolehtia, että työryhmien tilaamat materiaalit saapuvat sovitusti kohteeseen.

– Olen eräänlainen tavarapoliisi. Teemme töitä tahtiaikataululla, mikä tarkoittaa sitä, että yhden työryhmän materiaalit täytyy siirtää työvaiheen valmistuttua nopeasti alta pois, jotta seuraava ammattilaisjoukko pääsee aloittamaan työnsä.

Tiedonjakaja ja järjestäjä

Katjan päivä alkaa aamuvuoron kanssa palaverissa, jossa ovat mukana hänen ryhmänsä jäseniä; haalaajat, kurottajakuskit ym. Palaverissa käydään läpi päivän ohjelmaa. Sen jälkeen Katja suuntaa mestareiden palaveriin, jossa pureudutaan päivän aikatauluihin tai vaikkapa esteisiin, joita eteen on tulossa.

–  Minun tehtävänäni on infota esiin nousevista asioista omaa työryhmääni ja tarvittaessa myös muita työryhmiä päivän kulusta tai siihen tulevista poikkeamista.

Katja on B-talon ainoa työmaakoordinaattori. Hän työparinaan on oma lähiesimies, logistiikka-asiantuntija. Iltapäivään kuuluu käydä läpi iltavuoron logistiikka-ammattilaisten nokkamiehen kanssa illan kulku. Iltavuoron vastuulla on jätehuolto ja usein myös kuormien purkua.

Katja Miettusen yhteistyökumppaneita ovat myös sairaalan kerrosvastaavat. Hän kiertää heidän kanssa tiloja, jotta turha tavara saadaan pois ja niissä pystytään työskentelemään jouhevasti. Aiemmin hän huolehti esimiehensä kanssa myös rakennussiivouksen järjestämisestä, mutta nyt kun useissa kerroksissa tehdään jo sisätöitä puhtaissa tiloissa, tämä työvaihe on siirtynyt heiltä pois.

Jätteen kierrätys tehokasta

Työmaakoordinaattori vastaa työmaan jätehuollosta ja siitä, että se noudattaa vuoden 2021 lopussa voimaan tullutta uutta jätelakia. Uuden lain tavoitteena on vähentää tuntuvasti rakennusjätteen määrää: 70 prosenttia kaikesta jätteestä pitäisi olla hyödynnettävää.

–   Me lajittelemme laajasti, ja parannamme koko ajan koko työmaan kierrätyskulttuuria.  Olemme päässeet jätelain edellyttämälle tasolle. Sekajätteen määrän pudotimme jo viime vuonna noin 40 prosentista kahteen prosenttiin.

Kierrätysasteen kohottaminen vaati Katjalta melkoista panosta. Kaikki ammattiryhmät jokaisessa kerroksessa on koulutettu ja työkulttuurin muutokseen kiinnitetty paljon muutosta.

–  Tulokset ovat olleet hyviä. Toki meillä on yhä parkkihallissa lajittelija, joka käy läpi rakennuksesta tuotavan jätteen, jotta ne menevät oikein kierrätykseen.

Valtavan projektin sisäpiirissä

B-talo etenee suunnitellussa aikataulussa. Alimmat kerrokset alkavat olla valmiita ja ylemmissäkin kerroksissa huhkitaan hyvässä tahdissa. Elokuun lopussa kuuman sairaalan tilat eli seitsemän alinta kerrosta luovutetaan tilaajalle. Siellä ovat muun muassa leikkaussalit, heräämöt ja kuvantamisen tilat. Tämän vuoden loppuun mennessä luovutetaan koko rakennus tilaajalle.

Kun Katja katsoo aikaa taaksepäin hetkeen, jolloin aloitti työnsä, mittava rakennusprojekti hämmästyttää yhä.

–    Tulin töihin keltanokkana. Täällä nosteltiin silloin isoja ilmastointilaitteistoja yläkerroksiin. Tuntuihan se aluksi hurjalta katsoa, kun nosturit hilasivat isoja koneita ylös ja ihmiset työskentelevät näiden tavarakuormien kanssa. Ensimmäiset kuukaudet olivat ihan hurjaa oppimisen aikaa. Nyt kun miettii, oli iso voitto itselle, että omaksuin asioita hyvin ja pystyin jo kesällä sijaistamaan esimiestäni.

Monenlaista on eteen tullut, mutta Katjan mukaan kätilön työ on opettanut paljon siitä, että mitä vain voi sattua, mutta työmaapulmat eivät voi elämää keikauttaa, kun osaa laittaa asiat oikeaan perspektiiviin.

–  Nyt kun katson ylöspäin tai käyn alimmissa kerroksissa tai katolla helikopterikentällä, voin vain olla ylpeä siitä, mitä kaikkea on saatu aikaan reilussa kahdessa vuodessa.

Haluaisitko lukea lisää OYS 2030 -ohjelman parissa työskentelevien ammattilaisten tarinoita? Tutustu kaikkiin yhteispelillä-sarjassa julkaistuihin juttuihin täällä.

Potilaskuljetuksen välimatkat lyhenevät uudessa sairaalassa – potilasturvallisuus paranee

Potilaskuljettajien kuljetusmatkat tulevat lyhenemään tuhansilla kilometreillä vuodessa, …

Lue lisää..

OYSin uudistaminen etenee – C-rakennuksen kehitysvaiheen sopimus allekirjoitettiin

Oulun Kontinkankaan sairaalakampukselle nousevaan uudisrakennukseen on alustavasti …

Lue lisää..

Taidekierroksella uudessa sairaalassa

Uudesta sairaalasta löytyy taidetta, joka kuvastaa ihmistä, ympäröivää luontoa ja huikeita värimaailmoja. Hyppää mukaan taidekierrokselle!

Lue lisää..